“Yerli eser sürdürülebilir olmazsa Türk mutfağı sürdürülebilir olamaz” anlayışından yola çıkan Metro Türkiye, “Yerelin İzinde” projesinin yedinci durağında Coğrafik İşaret tescilli Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nün izini sürmek için Manisa’daydı.
Yerel kıymetlerimizin profesyonel mutfaklarda daha fazla yer alması ve yerli üreticinin desteklenmesi hedefiyle hayata geçirilen proje kapsamında Manisa Çekirdeksiz Sultani Üzümü’nün topraktan tabağa tüm kıssasına tanıklık edildi.
“Türk mutfağını kıymetleriyle birlikte müdafaa ve gelecek jenerasyonlara aktarma” misyonuyla yola çıkan Metro Türkiye; “Yerelin İzinde” projesinin yedinci durağında antik çağlardan bu yana kıymetli bir bağcılık merkezi olan Manisa’daydı. Yüzyıllar evvel tadı, aroması ve çekirdeksiz yapısı nedeniyle “sultanlara layık” olarak görülmesinden ismini alan ve 2019 yılında Coğrafik İşaret tesciline kavuşan “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü”nün üretim etabından tabaklarımıza ulaşana kadarki seyahatine eşlik edildi. Kurusu, tazesi ve asma yaprağıyla Metro Türkiye raflarında yer bulan Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nü menüsünün odağına alan Şef Murat Deniz Temel, klasik lezzetleri çağdaş tekniklerle buluşturarak gastronomik bir tecrübe sundu.
Metro Türkiye, lokal üretici ile tüketiciler ortasında köprü kurmaya devam ediyor
Türk mutfak kültürünü koruyarak, kıymetleri ile geleceğe aktarma misyonu doğrultusunda Coğrafik İşaret tescilli ve aday eserleri dala tanıtmayı ve profesyonel mutfaklarda daha fazla yer almasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Metro Türkiye Kurumsal Bağlantı ve Kamu Bağlantıları Müdürü Dr. Aslı Duran, “Yerelin İzinde projemizde, mahallî kıymetlerimizin mutfaklarda daha fazla kullanılması için dalda farkındalık yaratmayı ve ülkemizin dört bir yanında yetişen eşsiz eserleri geleceğe taşımayı amaçlıyoruz. 200’den fazla Coğrafik İşaret tescilli ve aday tüm eserlerimiz üzere Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nün de mevsiminde tazesini, tüm yıl boyunca kurusunu yaklaşık 35 yıldır dal profesyonelleri ve tüketicilerle buluşturuyoruz. Ayrıyeten Manisa’da Alaşehir sonları içerisinde yetiştirilen Sultani Üzümün yaprağı olan Alaşehir Asma Yaprağı’nı da salamura olarak müşterilerimize sunuyoruz.” dedi.
Manisa’nın günümüzde hem ülkemizin hem de dünyanın en değerli bağcılık bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken Metro Türkiye Besin Kategorisi Küme Müdürü Tülay Öngel, “Burada 900 bin dekara yakın alanda bağcılık yapılıyor ve yaklaşık 50 bin aile geçimini bağcılıktan sağlıyor. Kurutmalık ve sofralık üzüm üretiminde ülke birincisi olan bu hoş kentimizde, yıllık ortalama 1,5 milyon ton yaş ve 300 bin ton kuru üzüm üretimi gerçekleştiriliyor. Metro Türkiye olarak biz kuru olarak yıllık ortalama 100 tonluk bir alım ölçüsüne sahibiz. Yaş olarak ise toplam 300 ton olan üzüm satışımızın yarısını Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm oluşturuyor. Ayrıyeten Alaşehir Asma Yaprağı için de yıllık yaklaşık 25 ton alım yapıyoruz.” dedi.
Etkinlikte menüsünü, bölge mutfağından aldığı ilhamla, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü ve Alaşehir Asma Yaprağı odağında oluşturan Şef Murat Deniz Temel ise “ Metro Türkiye ile Yerelin İzinde projesinde bölgenin mutfak kültürünü keşfediyor, mahallî yemeklerden aldığımız ilhamla kendi tekniklerimizi birleştiriyor ve yeni tecrübeler yaratmak ismine Coğrafik İşaret tescilli eser odağında dizaynlar yapıyoruz. Bu gastronomik seyahatte da Ege Bölgesi’nin içlerine yanlışsız ilerledikçe bölge teruarının bize sunduğu birbirinden pahalı eserleri tanıyıp, farklı lezzetler ve yepisyeni tekniklerle karşılaştık. Coğrafik İşaret tescilli Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nü ve Alaşehir Asma Yaprağı’nı alışılagelmiş yollar dışında nasıl kullanabileceğimizi birlikte deneyimledik. Yaşadığımız keşif yolcuğunun ülkemizin mahallî bedellerinin menülere daha çok taşınması için ilham olmasını diliyorum ve profesyonel mutfaklarda kullanımının artması için tüm meslektaşlarımı bu eserleri sahiplenmeye davet ediyorum” diye konuştu.
Topraktan tabağa uzanan ilham dolu bir keşif yaşandı
Yerelin izinde projesinin yedinci durağında davetliler, Coğrafik İşaret tescilli Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü’nün kısmından menülere ulaşan seyahatine, rahmeti sembolize eden ve adeta bir ritüel olarak gerçekleştirilen bağbozumu ile başladı. Akabinde bahsin uzmanı isimlerin iştirakiyle onlarca medeniyetin tesiri ile şekillenen ve zenginleşen bölge ve kent mutfağı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirildi.
Şef Murat Deniz Temel’in Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü ve Alaşehir Asma Yaprağı’nı odağına alarak bölgenin mahallî gereçlerinden ve mutfak kültüründen aldığı ilhamla hazırladığı tadım menüsünü deneyimledi. Manisa’nın esaslı mutfak kültüründen esinlenerek hazırlanan Manisa Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzümlü Balkabağı Galle, Alaşehir Asma Yaprağı Cacığı ile Ülübü Dizmesi, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm Turşusu ile Kuzu İşkembe Köftesi ve Alaşehir Asma Yaprağı Dondurması üzere lezzetler davetlilere ilham verdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı