Beslenme Alışkanlıkları Yazın Tatile Çıkmasın, Çocuklarda Tatlı Kaçamaklar Çürüklere Yol Açmasın!

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, “Yaz tatili, çocuklarımız için dinlenme ve cümbüş dolu günler getirirken, şekerli yiyecekler ve içeceklerin cazibesi de beraberinde gelir.

Beslenme Alışkanlıkları Yazın Tatile Çıkmasın, Çocuklarda Tatlı Kaçamaklar Çürüklere Yol Açmasın!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 12.08.2024
2
A+
A-

Bu devirde diş fırçalama alışkanlığı sıklıkla ihmal edilir ve maalesef bu durum çocuklarımızın diş sıhhati üzerinde olumsuz tesirler yaratabilir. Tatil boyunca diş sıhhatini müdafaanın yollarını bilmek ve uygulamak, çocuklarımızın gelecekte sağlıklı gülüşlere sahip olmaları açısından büyük değer taşır” diyerek, tatil müddetince diş sıhhatini korumak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarını ve tekliflerini paylaştı.

 

Süt: Süt, yüksek kalsiyum içeriği ile dişlerin çürüklere karşı korunmasına katkı sağlar. Çocuklar için doğal ve katkısız sütlerin tercih edilmesi kıymetlidir. Şeker içeren meyveli sütler yerine, mevsim meyveleri ile tatlandırılmış sütlerin tüketilmesi önerilir.

Peynir: Peynir, içerdiği yüksek ölçüdeki kalsiyum ve fosfat iyonları sayesinde dişleri güçlendirir. Ayrıyeten, çürük önleyici bir protein olan kazeini içerir. Peynir, ağız içi asidik dengeyi sağlamaya yardımcı olur ve tükürük akışını artırarak ağız içinin temizlenmesine katkıda bulunur. Diş yüzeylerinin tamiratına takviye olur ve çürük bakterilerinin azalmasına yardımcı olur.

Yoğurt: Yoğurt, sıhhate faydalı probiyotik mikroorganizmalar içerir. Bu probiyotikler, ağız içinde çürük oluşumuna neden olan bakteri plağının oluşumunu mahzurlar ve diş eti hastalıklarına yol açan mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Böylelikle, yoğurt hem çürük oluşumunu önler hem de genel ağız sıhhatini korur.

Kefir: Kefir, fermente edilmiş bir süt içeceği olarak sütün tüm besin öğelerini içerir ve laktoza hassaslığı olan bireyler tarafından daha kolay tüketilebilir. Varlıklı kalsiyum, protein, K ve B vitaminleri içeriği ile kefir, güçlü bir probiyotik kaynağı olarak öne çıkar ve çürük yapan bakterilerin sayısını azaltarak çürük aktivitesini düşürür. 

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyumdan zengindir ve nizamlı tüketildiklerinde tükürük üretimini artırarak ağız içi paklığına ve diş sıhhatinin korunmasına katkıda bulunur.

Doğal Dondurmalar: Doğal olarak üretilen ve soğuk zincir korunan dondurmalar, kalsiyum ve protein içeriği ile diş sıhhatine yarar sağlar. Fakat, yalnızca doğal içerikli ve katkısız dondurmalar tüketilmeli ve porsiyon ölçüsü günlük 2 top ile sonlu tutulmalıdır.

Elma ve Havuç: Diş fırçalamanın aksatıldığı durumlarda, elma ve havuç üzere gevrek besinler süreksiz olarak diş yüzeylerinin temizlenmesine yardımcı olabilir. Fakat bu sadece yüzeysel bir paklık sağlar ve çürüklere karşı tam bir müdafaa sağlamaz.

Sonuç olarak, dişlerin günde en az iki kere, yaşa uygun diş macunu ile fırçalanması gereklidir. Yaz tatilinde çocukların diş sıhhatini tehdit eden pek çok kaçamak yapma mümkünlüğü varken, bu alışkanlıkların devam ettirilmesi epeyce önemlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

bayi hosting ingilizce kurs dacia yedek parçaları lattice towers endüstriyel otomasyon karadeniz turu kaşe kaban su jeti iç mimar reflü tedavisi utts süt sağma makinesi engelli bakım evi fluence yedek parça plastik üreticisi Trafo e imza başvuru citizen saat Fiat yedek parça kaldırım taşı makinesi ingilizce kursu